Jak odstranit web z Google reCaptcha

26. 7. 2020, Vladimír Klaus, přečteno 92x

Informace

Pokud jste začali zkoumat Google reCaptcha, tak asi máte vytvořeno několik testovacích webů nebo profilů, či jako to nazvat. A pak si jednoho dne řeknete, že ty testovací profily by bylo fajn odstranit. Jenže jak? Google totiž opět ukazuje, jak je v UX totálně mino.

Všude se dozvíte, že máte jít do https://www.google.com/recaptcha. Tam klinete na Admin Console, což zatím dává smysl...

Tam asi tak trochu budete předpokládat, že uvidíte seznam, svých webů, které jste přidali do reCaptacha. Není tomu tak! Sice je tučně modře zobrazené "You have 5 sites", ale nedá se na to kliknout 🙈. Prostě seznam není, ale když nic jiného, jste alespoň v daném "profilu" – zde "HRAL zásilka" – a vidíte spoustu informací, tlačítko na smazání ovšem nikoliv. Nechme stranou další UX fail, že některé ikonky zobrazí informaci po najetí, na jiné se musí kliknout...

Takže co s tím? Začnete asi hledat na webu a ejhle – nejste sami, kdo tlačítko smazání hledá. Už to by mělo být více než zarážející – že takto zásadní funkci musíte někde hledat!!!

Nakonec asi narazíte na zaručený tip – jděte do nastavení profilu – viz ozubené kolečko "Settings". Je tam milion věcí, včetně "Cancel" a "Save", ovšem tlačítko "Delete" budete hledat marně. Je to docela logické – při editování profilu nastavujete parametry, tady "Delete" nemá co dělat. Ale pozor – Google opět nezklame a prskne tlačítko na odstranění do horní lišty – samozřejmě jen jako ikonku, proč by tam dával jasné tlačítko s nápisem. 😋

No sláva... konečně se podařilo profil smazat. 😁

Samozřejmě si můžete říci – vždyť je to na pár kliknutí, nic náročného nebo složitého. Ale o to tu nejde – jde pouze o to, že Google to neumí z hlediska uživatelského prostředí udělat tak, aby to uživatel nemusel hledat a vše bylo zcela jasné, jednoduché a logické. Jenomže to mu prostě nikdy nešlo, nejde a obávám se, že ani nepůjde. 😉