15.11.2016, Vladimír Klaus, navštíveno 3869x

SQL Server

Asi jste se tím už mnohokrát setkali - jste si jisti, že máte správné jméno i heslo a přesto se nedaří k databázi připojit. SQL Server vyhodí tuto hlášku.

Co s tím, když se při přihlašování k SQL Serveru objeví chyba 18456, obr. 1

Ani kliknutím na ikonku "Show Technical Data" se většinou nedozvíme to hlavní.

Co s tím, když se při přihlašování k SQL Serveru objeví chyba 18456, obr. 2

A co je to hlavní? To je parametr State, který už přesně ukazuje proč se přihlášení nepovedlo. Abychom se to dozvěděli, pak je třeba jít do logů, tedy doklikat se přes Object Explorer. Samozřejmě zde musíme předpokládat, že se někdo na server bude schopen přihlásit a log si prohlédnout. :-)

Co s tím, když se při přihlašování k SQL Serveru objeví chyba 18456, obr. 3

Objeví se okno, ve kterém si najdeme odpovídající řádku (související s přihlašováním) a v tomto případě nalezneme, že jde o 58.

Co s tím, když se při přihlašování k SQL Serveru objeví chyba 18456, obr. 4

Pak se už jen podíváme do některých ze zdrojů, které tyto kódy popisují, což je třeba tato fantastická stránka. V mém případě tedy šlo o to, že na server se dalo přihlašovat jen přes Windows autentizaci a já se pokoušel přihlásit přes SQL autentizaci. Z informací na stránce je také patrné, jak jedna obyčejná chyba při přihlašování může mít "tisíce" důvodů a vůbec to nemusí být jen klasicky špatné jméno nebo heslo.

Rozhodně doporučuji přečíst i níže uvedené zdroje, těch důvodů, které způsobují problémy při přihlašování, je opravdu více. Zvláště v případě, že se do databáze vůbec nemůžete přihlásit nebo se problémy s přihlašování nelogují, se mohou velmi hodit.

Další zdroje: