2. 8. 2023, Vladimír Klaus, navštíveno 491x

Knihy
Osobní rozvoj
Zdraví

Naprosto fantastická kniha, která vám otevře oči, pokud ještě stále váháte nad tím, zda je či není cukr dobrá věc. Jessie je velkou propagátorkou života bez cukru (samozřejmě ne zcela) a vystupovala také v mnoha rozhovorech. Zde shrnuje vše, co o problematice nadužívání cukru ví, a co se jí podařilo zjistit z vlastních i cizích zkušeností.

Kniha je rozdělena do několika částí - od vysvětlení, co to je glukóza, kde se bere, jak ji třeba vytvářejí rostliny, a také proč ji tak hodně jíme. A co taková fruktóza, sacharóza, či obyčejný cukr! Dále se zabývá glukózovými špičkami, což je opravdu velmi špatná věc, co nám způsobují i jak je redukovat. Samozřejmě zmiňuje i význam tuků, zeleniny, vysvětluje rozdíly mezi různými cukry a neopomene také zásadní význam pohybu a cvičení. V poslední části je sada tipů na zploštění glykemické křivky, kdy se do praxe uvádí znalosti dříve získané. Tedy jak k tomu využít saláty, co způsobuje ocet, jak řešit svačinky, zda jíst či nejíst tučné ryby, ořechy apod.

Kniha je velmi čtivá, zábavná, plná konkrétních příkladů. Hodně věcí se stále opakuje, což není na škodu, protože se nejedná o věci, které jsou běžně známé, a je velice možné, že vás řada z nich dokonce dost překvapí.

České knize bych vytknul asi jen jednu věc - dost nepovedený obal, tedy grafiku přední strany. Takhle vypadaly knihy tak před 20 lety.

Rozhovory:

A ještě tipy z videa, přepsané nějakým komentujícím:

  1. Pořadí jídla: nejprve neškrobová zelenina, pak bílkoviny a tuky, nakonec sacharidy, škrobová zelenina a cukry (dezert).
  2. Jedna polévková lžíce octa (jablečný mošt, bílé víno, rýže...) zředěná ve vysoké sklenici vody, do 30min před jídlem.
  3. Slaná snídaně (nejlépe kombinace bílkovin, zdravých tuků a vlákniny).
  4. Po jídle alespoň 10min zapojte svaly (procházka, úklid domu, chůze do schodů, tanec, dřepy...).
  5. Nikdy nejezte sacharidy nebo dezerty na lačný žaludek, nechte si je na konec dobře vyváženého jídla a/nebo před jejich konzumací vypijte 1 lžíci zředěného vinného octa ve vodě a/nebo používejte svaly alespoň 10min po jejich snědení.
  6. Žádné holé sacharidy/cukry, oblékněte si je - spojte je s nějakou bílkovinou, zdravým tukem a/nebo vlákninou (např. čokoládový dort s trochou řeckého jogurtu, kousek kváskového chleba s avokádem nebo máslem, rýže s vejcem nebo lososem či zeleninou, sušenka s 10 syrovými mandlemi...).
  7. Jezte celé ovoce, žádné džusy (i když je rozmixované s nějakou zeleninou).
  8. Vyhýbejte se sušenému ovoci, ovesnému mléku, kokosové vodě, rýžovým koláčkům (berte je všechny jako dezert).
  9. Dobře vyvážené koktejly (PHFF) bez ovoce nebo s velmi malým množstvím ovoce (nejlépe bobulovité).
  10. Lepší volby: Kváskové pečivo místo bílého chleba, ovesné vločky místo ovesné kaše, škrobová zelenina místo bílého chleba/těstovin...
  11. Hroznové víno, jablko, banán - vyšší obsah fruktózy, vždy si je oblékněte nebo jezte jako dezert.
  12. Jezte více zdravých tuků - avokádo, avokádový olej, olivový olej, ryby...
  13. Stres a špatný/nedostatek spánku zvyšuje hladinu glukózy a schopnost těla správně fungovat.
  14. Pokud se probouzíte unavení, dejte si slanou snídani, 10minutový vysoce intenzivní trénink krátce po probuzení, pak kávu nebo kávu prostě vynechejte, abyste se cítili lépe a resetovali své tělo

Další info: