12.06.2023, Vladimír Klaus, navštíveno 462x
Cukr je nejšílenější věc, kterou můžete požívat! Pokud si chcete zlepšit zdraví a omezit riziko naprosté většiny civilizačních chorob, omezte cukr. Glukóza slouží jako zdroj energie pro všechny buňky, její koncentrace v krvi (glykemie) je udržována v konstantním rozmezí hormonálně: inzulin glykemii snižuje, glukagon, adrenalin, kortizol a růstový hormon ji zvyšují.
Upozornění: Nemám žádné lékařské ani farmaceutické vzdělání, informace zde uvedené jsou čerpány z níže uvedených zdrojů, případně z vlastních zkušeností. Pokud se rozhodnete jakoukoliv informaci využít, konzultujte to prosím nejprve se svým lékařem či lékárníkem. Nemám žádné spojení na výrobce ani finanční výhody týkající se uvedených produktů.
Cukrovka je celoživotní (?) chronické onemocnění. Diabetici mají zvýšenou hladinu glukózy v krvi, tento stav se nazývá hyperglykémie. Důvodem, proč vzniká hyperglykémie je, že nefunguje správně hormon inzulin. U zdravého člověka inzulin řídí vstup glukózy do buněk, funguje totiž jako klíč k otevírání „zámků“ buněk, aby glukóza z krve mohla přejít do svalů a jater k dalšímu zpracování. U diabetiků může být inzulinu nedostatek (diabetici 1. typu) nebo buňky na inzulin nereagují (diabetici 2. typu).
Cukrovka 2. typu vzniká většinou po 40. roce věku, ale k jejímu rozvoji může dojít i dříve. Vedle vrozené predispozice podporují rozvoj cukrovky nadváha (souvisí zejména s nadměrným množstvím tuku v těle), nedostatek pohybu a duševní stres. Předpokládá se, že asi jedna čtvrtina ze skutečného počtu diabetiků o své nemoci neví.
Dlouhodobý a prudký nárůst pacientů po celém světě je způsoben nezdravým životním stylem. U cukrovky dieta a vyvážená strava hraje zásadní roli v prevenci i léčbě. Navíc přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti.
Diabetes mellitus (DM) je chronické metabolické onemocnění s vysokou morbiditou a mortalitou, jehož hlavním a společným projevem je hyperglykemie vzniklá v důsledku absolutního či relativního nedostatku inzulinu. V posledním desetiletí byl zaznamenáván výrazný a setrvalý nárůst, hovoří se také o epidemii či pandemii diabetu. Příčina tohoto jevu tkví v životním stylu populace ekonomicky rozvinutých zemí (nadměrný energetický příjem, snížená fyzická aktivita).
Ve skutečnosti až 85 % diabetiků 2. typu má ztučněná játra a tento tuk je častou příčinou inzulinové rezistence.
Bude ještě třeba dále a detailněji prozkoumat: Cukr - sacharidy - fruktóza - glukóza - rozdíly, výhody, nebezpečí… Zřejmě škodí nadbytek fruktózy (po celý rok), mělo by to být především v létě, kdy je přirozeně více zralého ovoce a děláme si zásoby na zimu.
Příznaky vysoké hladiny glukózy 😒
- žízeň
- nevolnost
- časté močení a dehydratace
- podrážděnost
- rozostřené vidění
- malátnost
- dušnost
- dech zapáchající po acetonu
Rizika způsobená vysokou hladinou glukózy 💔
- poškození cév, oční sítnice a poškození ledvin
- vysoký krevní tlak a onemocnění srdce a cév
- v důsledku poškození nervových buněk může postupně docházet ke ztrátě citu v konečcích prstů
- špatné hojení ran
Nějaká ta doporučení ✅
- v mnoha případech stačí k vhodné léčbě správně nastavená dietní opatření omezující příjem sacharidů a redukce hmotnosti
- přírodní antioxidant lutein v doplňcích stravy bývá kombinován s vitamíny A a E přispívajícími k ochraně buněk před oxidačním stresem a udržení normálního stavu zraku
- omega 3 nenasycené mastné kyselin přispívají k udržení normálního stavu zraku
- vitamíny B1, B2, B3, B6 a B12 přispívají k normální funkci nervů a podporují zachování normálního energetického metabolismu
- Fyzická aktivita je ale velmi důležitá pro udržení normální tělesné hmotnosti i pro prevenci diabetu 2. typu. Pohyb totiž přímo pomáhá bojovat s inzulinovou rezistencí. Citlivost k inzulinu se snižuje už dlouho před prvními projevy onemocnění, klidně i více než 10 let (jde o tzv. prediabetes neboli bezpříznakové období během postupného procesu, jak vzniká cukrovka 2. typu). Když se ale hýbeme naše svaly se stávají k inzulinu citlivějšími.
Další sada rad:
- Jezte pravidelně. Nastavte si stravovací režim, který vám bude sedět s 3-6 jídly denně. Při sestavování jídelníčku se zaměřte na recepty a jídla pro diabetiky.
- Omezte jednoduché cukry – bílý cukr (sacharózu), hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu). Pozor také na větší množství mléka kvůli obsahu laktózy. Tyto cukry se rychle vstřebávají a mohou proto hladinu cukru v krvi rozkolísat.
- Konzumujte kvalitní komplexní sacharidy. Komplexní sacharidy neboli složené cukry jsou základem jídelníčku a měly by u diabetiků pokrývat přibližně 45–50 % denního energetického příjmu. Komplexní sacharidy konzumujeme často jako přílohy. Jaké jsou vhodné přílohy při cukrovce? Například celozrnné pečivo, brambory, rýže Basmati, celozrnné těstoviny, quinoa, pohanka nebo jáhly.
- Omezte příjem nasycených tuků. Přestože tuky by měly v jídelníčku obstarávat 25–30 % energetického příjmu, je třeba preferovat tuky nenasycené.
- Dopřejte si zdravé tuky – ve zdravé míře jsou prospěšné rostlinné tuky bohaté na nenasycené mastné kyseliny a tučné ryby.
- Myslete na bílkoviny. Bílkoviny jsou důležitými stavebními kameny našeho těla. Mají tvořit 15–20 % energetického příjmu. U diabetiků se nedoporučuje jejich nadměrná konzumace, aby nebyly příliš zatěžovány ledviny. Vhodné je mít v jídelníčku rostlinné (luštěniny, quinoa, tofu) i živočišné bílkoviny (bílé maso, ryby, vaječný bílek…)
- Konzumujte zeleninu a ovoce. Přestože jako diabetici musíte preferovat méně sladké ovoce a hlídat jeho množství, je pro vás cenným zdrojem vitamínů a vlákniny.
- Nezanedbávejte pitný režim.
- Vyhněte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Potraviny s nízkou výživovou hodnotou nejsou vhodné v žádném jídelníčku, obzvláště ne u diabetiků. Vyhýbejte potravinám a pochutinám s vysokým obsahem soli, sladkostem, smaženým jídlům, uzeninám a slazeným nápojům. Pokud si bez sladkého nápoje život nedokážete představit, zkuste alespoň nahradit cukr sladidlem například přírodní stévií.
- V pestrosti je radost! A navíc je pestrý jídelníček nejlepší opatření, aby vám nechyběly žádné důležité vitamíny a jiné mikronutrienty.
- Chcete cukty nahrazovat javorovým sirupem? Raději ne!
- Cukry vs. sacharidy
Listopad 2022 / Leden 2023 - výsledky mých testů 🧪
Vycházím z výsledků měření Metabolity > P_Glukosa (vychází z krevní plazmy), kde byla hodnota v listopadu 2022 lehce zvýšená - 6,0 (rozsah je 3,3-5,6). Tato hodnota vede na prediabetes!!! Je nesporné, že takové osoby mají vysoké riziko rozvoje diabetu. Navíc jsou ohroženy i kardiovaskulárními chorobami a zhoubnými nádory, mj. kolorektálním karcinomem. Pokud by to bylo větší než 7, tak je to už cukrovka (diabetes mellitus). Hodnoty jsou pro měření na lačno. Hyperglykémie je při hodnotách nad 11. V lednu 2023 jsem měl hodnotu 5,6, což už vypadá docela nadějně...
A pak je ještě jeden údaj B_HbA1c (bude třeba dále prozkoumat/porovnat), který mám v normě (32 mmol/mol), protože OK je 20-42. V anglických videích se ale často mluví o jiné hodnotě, protože používají jiné jednotky. Moje přepočtená hodnota je 5.6 mmol/L, což je na samé horní hranici "normálnosti" (5.7). O kousek výše a už je to prediabetes. Lepší by bylo to mít ale pod 5. Zde přepočty:
Zdroje:
- https://www.ketofit.cz/jaky-je-rozdil-mezi-cukry-a-sacharidy
- https://www.youtube.com/watch?v=tdQKyMBsaaY
- https://krevnicentrum.cz/docs/glukoza_p/
- https://www.benu.cz/cukrovka-priznaky-rizika-a-doporuceni-pri-diabetu-mellitu
- https://www.wikiskripta.eu/w/Diabetes_mellitus
- https://www.purusmeda.cz/clanky/9-tipu-jak-si-poradit-s-hyperglykemii
- https://www.diasamaritan.com/cs/kniha-dia-receptu-pro-zdravou-glykemii-1-vydani
- https://postudium.cz/mod/book/view.php?id=6925&chapterid=2515
- https://www.cdc.gov/diabetes/managing/managing-blood-sugar/a1c.html