08.03.2024, Vladimír Klaus, navštíveno 357x

Osobní rozvoj
Zdraví

Když jsou játra ztučnělá, může to vést k otokům a zánětům jater, tvorbě břišního tuku, vysokého krevního tlaku, cukrovce, onemocnění ledvin nebo oteklému žlučníku. Problém je, že se toto často vůbec neprojeví na krevních testech. A zjistí se to až když jsou játra velmi poškozená! A navíc je třeba připomenout, že nejde jen o problém způsobený nadměrným užívání alkoholu, ale často jde o tzv. nealkoholové ztukovatění jater.

Upozornění: Nemám žádné lékařské ani farmaceutické vzdělání, informace zde uvedené jsou čerpány z níže uvedených zdrojů, případně z vlastních zkušeností. Pokud se rozhodnete jakoukoliv informaci využít, konzultujte to prosím nejprve se svým lékařem či lékárníkem. Nemám žádné spojení na výrobce ani finanční výhody týkající se uvedených produktů.

Začněme nejprve jednou velmi pozitivní zprávou: Játra jsou jediný orgán, který se může zcela uzdravit! 👍 A dále - většina lidí na světě má ztučnělá játra. Dle poškození jim může uzdravení trvat cca 1 měsíc, ale je také možné, že na obnovu nedosáhnete nikdy, pokud už je máte poškozená fatálně. Je potřeba s tím něco dělat, a v případě zásadnějších problémů je pak velmi vhodné podstoupit ultrazvukové vyšetření.

Co k tomu přispívá = vytváří záněty 😒

  • Omega 6 rostlinné tuky
  • Margarín, kukuřičný, sójový, řepkový olej
  • Sladké
  • Alkohol! -> játra ukládají tuk místo spalování
  • Kukuřičný sirup - přidává se téměř do všeho (balené potraviny, bublinkové limonády, omáčky, rychlé občerstvení…) aby to mělo lepší chuť
  • Léky (jen některé a také dle množství)

Příznaky 💔

  • Bolest v pravém rameni (krku, čelisti) nebo pod lopatkou či pravým hrudním košem
  • Břišní tuk (viscerální, utlačující další orgány)
  • Bolest žeber na pravé straně
  • Vyšší hladina estrogenu -> oslabení žil -> pavoučí žíly (tečka uprostřed a z toho jdoucí tenounké paprsky)
  • Mužská prsa
  • Oteklá pravá noha (dole), včetně kotníku; když se zatlačí do oteklé části, může zůstat prohlubeň
  • Svědění rukou/nohou
  • Pomalá/nízká štítná žláza
  • Neustálá únava (letargie)

Nějaká ta doporučení ✅

  • Nepoužívat rostlinné oleje, margarín, kukuřičný olej i zpracovaný olivový olej. A v těchto levných olejích se připravuje fast-food a balená jídla. Místo toho používat extra panenský olivový olej, kokosový olej apod. Obsahují vitamín E, který "uzdravuje" játra
  • Použít nalačno 1 hodinu před každým jídlem doplněk stravy trávicího enzymu (čištěná žluč, pankreatin, betain hcl). To ředí žluč v játrech, aby mohl rozpustit přebytečný tuk. Případně užívat 1x denně 300 mg CDP cholinu -> zlepšuje kvalitu žluči
  • ! Omezit potraviny obsahující cukr/škrob/obiloviny - sladkosti, chléb, sušenky, těstoviny, rýži, brambory
  • Místo toho si dávat losos, maso krmené trávou, vejce chovaná na pastvě. Jsou bohaté na cholin a lecitin - živiny odstraňující tuk z jater
  • Jíst hodně zeleniny - česnek, chřest, cibule, pórek, kapusta, ředkvičky, květák, brokolice
  • 2-3x denně užívat 150 mg extraktu s ostropestřce -> detoxikace
  • Přes den přestat často jíst, aby tělo mělo čas rozpustit stávající tuk. Přispěje k tomu také přerušovaný půst, ideálně 4 hodiny jíst, 20 hodin se postit. Půst spouští proces "autofagie", kdy játra opravují zjizvenou tkáň
  • Pro nápravu jater, stabilizaci krevních cukrů a pomoci tělu absorbovat více živin je dobré si dát 1 polévkovou lžíci jablečného octa, 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 500 ml vody. Ráno, na lačný žaludek! Je v tom hodně vitamínu C, kyseliny octové a citronové, které pomáhají čistit játra, snižují ukládání tuku...

Očišťovací kůra

Pokud chcete dopřát svým játrům očišťovací kúru, měli byste zcela vyloučit alkohol, kofein, tabák a další drogy, umělé, rafinované nebo nekvalitní potraviny. Dobré je také hodně pít obyčejnou vodu a jíst organickou stravu. Prospěšné je také dopřát tělu sport, nebo třeba saunu.

Listopad 2022 / Březen 2024 - výsledky mých testů 🧪

V listopadu 2022 jsem měl S_ALT 0,84 mikrokat/L, což je mírně zvýšené (0,12 - 0,68), a odpovídá cca 50 U/L. Podle knihy Outlive by měla být hodnota do 33 nebo ještě lépe do 30, někdo zase uvádí 40. V každém případě je potřeba na tom zapracovat a snížit... Bohužel při testech v březnu 2024 byla hodnota ještě o trochu vyšší - 0,92, což odpovídá 55 U/L. Samozřejmě zde hraje roli i aktuální stav organizmu, nepřesnost měření, možná zvýšená fyzická námaha apod., ale v každém případě ani po roce nedošlo k nějakému pozitivnímu snižování této hodnoty, ale naopak... 🤔

Samozřejmě nejde jen o S_ALT (sérová alanin aminotransferáza je enzym převážně lokalizovaný v játrech), ale i další parametry, které mám (náhodou?) ale zase v normě:

  • S_AST = 0,45 (0,22 - 0,68) - aspartát aminotransferáza - enzym, který se nachází v různých tkáních těla, zejména v srdci a játrech, vysoké hodnoty mohou signalizovat poškození jater nebo srdce
  • S_GGT = 0,50 (0,00 - 1,21) - sérová gamma-glutamyltransferáza - enzym, který se nachází především v játrech, slinivce břišní a ledvinách. Zvýšené hodnoty v krvi často poukazují na poškození nebo zánět jaterních buněk, může být také indikátorem zneužívání alkoholu nebo obstrukce žlučových cest
  • S_ALP = 1,44 (0,66 - 2,20) - sérová alkalická fosfatáza - enzym, který se vyskytuje v několika tkáních, včetně jater, kostí a střev. Zvýšené hodnoty mohou naznačovat problémy s játry, kostmi nebo jinými tkáněmi.

Referenční hodnoty

Jak už bylo uvedeno, u S_ALT je to 0,22 - 0,68, ale jaké jsou ty další intervaly? Je 0,92 již blízko středně zvýšenému intervalu? Naštěstí ne.

  • mírně zvýšené hodnoty - do 5násobku horního limitu normy, tedy 3,4
  • středně zvýšené hodnoty - do 10násobku horního limitu normy, tedy 6,8
  • hodně zvýšené hodnoty - nad 10násobek

A ještě přepočty:

Zdroje:

🏠 Zpět na úvodní povídání...